top of page
  • Foto van schrijverWoordvlinder

12 dingen die ik mijn dochter zou willen leren

Bijgewerkt op: 27 aug. 2019

Het cliché is waar. Het moederschap houdt ons een enorme spiegel voor. Nog voor dat kleine baby’tje kan lopen, heeft het ons vaak al meer bijgebracht dan we goed beseffen. Althans, zo voel ik het. Zaken met betrekking tot mezelf waar ik vroeger zo’n drama om kon maken, lijken nu eerder banaal in vergelijking met de verantwoordelijkheid van de zorg voor dat mooie mensje. Het is alsof ik mezelf nu beter kan relativeren. De levenslessen vliegen me om de oren. Ik hoef ze alleen maar te vangen.


En toen plots, tijdens een solo-uitje naar een Zweedse meubelfabrikant, kotste ik het er allemaal uit. Niet de balletjes, wél de lessen die mijn dochtertje me in deze 10 maanden glashelder gemaakt heeft. Bang ze te vergeten, besloot ik mijn prioriteiten daar - ten midden van een stel krijsende smållanders en een stel zilveren vossen met gratis koffie- neer te schrijven. De omstandigheden dwongen me om bondig te zijn. Desondanks werden het niet de voorgenomen 10. Dit zijn de 12 dingen die ik mijn dochter zou willen leren.

"Laat mensen zich in je vergissen, net zoals jij je in anderen vergist."

1: Wees altijd jezelf

In je leven zal je merken dat bepaalde afspraken binnen onze maatschappij voor jou niet juist voelen en dat sommige normen binnen de groep niet écht bij jou passen. Soms is het zelfs pijnlijk hoe verwachtingen ten aanzien van jou, foutieve vooringenomenheden zijn op basis van je geslacht, uiterlijk, of de eerste indruk die je nalaat. Weet dat iedereen dit doormaakt. Laat mensen zich in je vergissen, net zoals jij je in anderen vergist. Onthoud vooral dat je er op elk moment voor kunt kiezen om af te wijken van de norm, je eigen mening te hebben en je eigen keuzes te maken. Laat je niks wijsmaken over jongens- en meisjesdingen. Elk speelgoed, elke sport, elk kledingstuk en elk beroep dat je bewust kiest, is mogelijk ook voor jou weggelegd. Wees niet bang dat je erop afgerekend zult worden. Stel jezelf kwetsbaar op, wees dapper en authentiek. Echte vrienden zullen je erom bewonderen.


2: Kies voor een open communicatie

Wanneer je ergens écht naar verlangt, of dit nu een geschenkje, een prestatie of een liefje is, spreek het uit! Speel geen spelletjes om te krijgen wat je wil. Vertel het op een eerlijke, bedachtzame manier. Anderen manipuleren, misleiden of jaloers maken om je zin te krijgen, dient nergens toe. Het leven is geen schaakspel, dus voer geen sluwe zetten uit. Elk verlangen dat jouw moeite waard is, verdient ook jouw respect. Ook in de liefde is het zo. Ga niet bewust iemand kwetsen, maak niemand jaloers en zet anderen niet tegen elkaar op. Gebeurt het toch een keer, vraag dan of je erover kunt praten en bied je verontschuldigingen aan. Ga niet liegen. Vind een manier om de ander in de ogen te kijken. Wanneer je uiteindelijk toch een ‘nee’ krijgt, accepteer deze dan met empathie en gratie. Als het écht voor jou weggelegd is, komt het wel een keer opnieuw op jouw pad.


3: Leef vanuit overvloed

Deel wat je hebt met wie je dierbaar is, geef aan wie jij vindt dat dit nodig heeft, zet je in voor initiatieven die geen vergoeding geven en strijd met passie voor wat jij rechtvaardig vindt. Weet dat het ook heel belangrijk is om ‘nee’ te zeggen tegen wat of wie niet in dit lijstje past, maar houdt voor wie je lief hebt nooit een rekening bij. Trek geen streepjes. Iemand plots met de finale eindfactuur presenteren, is té abrupt en té definitief. Wanneer je iets oneerlijk vindt, doe dan meteen een ander voorstel dat beter voelt. Voor wat, hoort nooit wat. Vergelijk niet. Soms zal je meer krijgen dan je verdient, soms minder. Geef en vertrouw op het universum voor de rest.


4: Volg je intuïtie

Wanneer hoofd en hart in innerlijke strijd zijn, laat dan je intuïtie altijd het zwaarst doorwegen. Indien alle opties fout aanvoelen, is dit met reden. Voel je niet gevangen te moeten kiezen. Sla een nieuwe weg in! Kies iets omdat je er blij van wordt, niet omdat het op papier de beste keuze is. Doe iets omdat het je gelukkig maakt, niet omdat het zo hoort. Verwijder jezelf van mensen en situaties die je energie leegzuigen. Vaak zal je de dingen vanaf het begin instinctief goed inschatten, maar zegt je ratio dat hier geen reden toe is. Haal je niks in je hoofd. Later zal wel duidelijk worden waarom je je toen zo voelde.


"Niemand kan alles. Wat je écht goed kunt, doe je trouwens ook nooit perfect."


5: Maak fouten

Ik heb lang gedacht dat ‘sterk zijn’ betekent dat je op alle gebieden zoveel mogelijk moet excelleren. Trap alsjeblieft niet in deze val. Beter willen zijn, komt vanuit ego. Het heeft niets te maken met je talenten. Iemand die zichzelf constant vergelijkt, is eigenlijk onzeker. Ga op zoek naar wat je écht trots maakt. Gun jezelf in deze zoektocht wat foutmarge. Wanneer je bang bent om iets nieuws te proberen, vertel dit dan aan iemand die je hierin bewondert. Laat die persoon je helpen. Vind je het niks, dan weet je het tenminste. Complementeer de ander dat hij/zij kan wat jij niet kunt. Gun het hem/haar. Misschien roept hij/zij later jouw hulp wel in voor wat tot jouw talentendomein behoort. Niemand kan alles. Wat je écht goed kunt, doe je trouwens ook nooit perfect. Perfectie bestaat per definitie niet. Doe dingen vooral graag, dan gaan ze vanzelf beter.


6: Accepteer de ups en downs

Ik heb geleerd dat wie voor zichzelf immense hoogtes creëert, vroeg of laat ook een dieptepunt zal moeten ervaren. Daar kun je gewoon niet omheen. Je levenspad is, net als je hartslag, niet constant. Je kunt niet altijd bergaf wandelen. Met de weg van de minste weerstand, bereik je nooit een top. Kies een pad dat het voor jou waard is, ongeacht de zware klim en het steile dal. Welk gevoel je ook voelt, het is van jou. Erken het, koester het en weet dat het weer voorbij zal gaan. Soms te snel, soms tergend langzaam. Ook wanneer je voor een afgrond staat, is er altijd ergens wel een pad dat je veilig naar beneden kan brengen. Wanneer je het niet kunt vinden, vraag dan aan een ervaren gids om het je te wijzen. Rust tijdig en voldoende uit. Enkel en alleen om weer monter aan een volgende klim en het daarbij horende dal te herbeginnen.


7: Stel je grenzen

Elk mens, elk dier en elke omgeving heeft het potentieel om een erg krachtige indruk op je na te laten. Dit zowel positief als negatief. Spring spaarzaam om met je energie. Zet een project of activiteit vroegtijdig stop als je voelt dat het bereiken van het eindpunt je totaal geen vreugde of voldoening zal schenken. Een boek dat je slecht vindt, leg je weg. Een feestje dat te schreeuwerig is, verlaat je vroegtijdig. Ook met een persoon die jou slecht behandelt, hoef je niet op te trekken. Kies bewust wie of wat je toelaat, zonder dat je hierover een oordeel velt. Stel jezelf de vraag wie of wat écht belangrijk is, en maak hier je prioriteiten van. Al de rest kun je op elk moment filteren als je dat wenst.


8: Respecteer regels, wijzig plannen

Stel niet uit. Kom niet te laat. Respecteer deadlines. Voor mij is dat altijd goed uitgedraaid. Je bespaart jezelf een hoop druk. Doe eerst wat moest, zodat je daarna in alle eer en geweten kunt genieten van je ontspanning. Kies niet telkens voor de verleiding van “nu iets leuks doen”. Investeer je tijd in wat nodig en belangrijk is om een mooie toekomst te kunnen hebben. Durf anderzijds ook in het nu leven. Zelfs als dat betekent dat je je plannen moet wijzigen. Niet dringend? Niet belangrijk? Dan kan het plaats maken voor een mooie opportuniteit van het moment. Go on girl, live a little!


9: Leef je dromen

Neem nooit genoegen met wat jou niet gelukkig maakt. Jij verdient een bijzonder leven waarin alles mogelijk is. Zorg goed voor jezelf. Ga op vakantie. Eet wat je lekker vindt. Stap op die knapperd af. Investeer in een mooie leefomgeving. Maak geen bucket-list om ‘m vervolgens stof te laten verzamelen. Zet in op zelfontwikkeling, geluk en levenservaring. Er is altijd tijd. Er is altijd geld. Er is altijd wel een manier.


10: Laat het los als het niet van jou is

In je leven zal je niet gespaard blijven van nare dingen. Je zult gekwetst worden. Je zult pech hebben. Je zult onrechtvaardig behandeld worden. Mensen zullen in je leven opduiken en weer verdwijnen. Stel jezelf de vraag of je iets kunt ondernemen om dit te lijmen. Is dat zo, wees dan niet te trots om het te doen en wacht er geen seconde mee als die persoon het waard is! Alles waar je geen controle over hebt, laat je los. Maak ruzie over gebeurtenissen die zich voordoen, maar nooit om wie de ander is. Als hij of zij met dingen worstelt, wordt dat vaak onterecht op jou geprojecteerd. Het is niet jouw strijd. Laat het los.


"Misschien heeft de ander een slechte dag, of is er iets ernstigs aan de hand."

11: Verplaats jezelf

Oordeel niet te snel. Stel jezelf liever even in de plaats van de ander. Vraag desnoods om verduidelijking van zijn/haar motieven om het beter te kunnen vatten. Vaak zijn dingen anders dan ze lijken. Misschien heeft de ander een slechte dag, of is er iets ernstigs aan de hand. Toon begrip voor de kwetsbaarheid en feilbaarheid van anderen. Wees galant en gedienstig. Laat iemand voor in het verkeer of aan de kassa. Om het een keer niet met mijn woorden, maar met de woorden van onze spirituele wereldleiders te zeggen: Behandel anderen zoals je zelf behandeld zou willen worden. Oog om oog maakt de wereld blind. Wees de verandering die je wilt zien.


12: Wees dankbaar

Laten we focussen op het goede, het mooie, het bewonderenswaardige. Voed jezelf niet met slecht nieuws, geklaag en negativiteit. Er is zoveel om dankbaar voor te zijn. Benoem het. Stuur een kaartje. Koop eens een bloemetje. Merk op wanneer iemand aardig of vrijgevig is. Je hebt heus niet alles enkel aan jezelf te danken. Schrijf op waarvoor je dankbaar bent. Het zal je helpen om elke dag in jouw jonge leven de moeite waard te maken.


Jij bent het die me attent gemaakt heeft op mijn valkuilen, Harte. Dus verdien je het ook om dit lijstje op een zilveren plateautje gepresenteerd te krijgen. Ik schrijf dit in de hoop dat jij er minder vaak intuimelt dan ik dat deed. Dat gaat niet gebeuren door het enkel aan je voor te lezen, wél door het voor te leven. Niet zodat het leven dan makkelijker wordt, wel opdat we dan samen voor nieuwe uitdagingen kunnen staan. Jij bent het die me deze levenslessen glashelder gemaakt heeft, dus dankjewel. Net zoals wij dat zijn, is ook dit lijstje volmaakt imperfect. Laten we het elke dag opnieuw als mantra nemen. En laat ons er vooral samen om lachen óf huilen wanneer we deze 12 wijsheden weer even schroomloos vergeten zijn.

215 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page