top of page
  • Foto van schrijverWoordvlinder

“SOS Kerststress!”

buig elk nadeel om tot een voordeel


De kerstperiode en de bijbehorende organisatie, planning, aankopen, kookkunsten en contactmomenten brengen voor veel mensen kerststress met zich mee. Alle dagelijkse structuur valt even weg, wat voor aanpassingsmoeilijkheden zorgt. Bovendien zal er dit jaar creatief moeten omgesprongen worden met hoe we op een veilige manier verbinding kunnen blijven. Maar elk nadeel heeft ook een voordeel. Want als er zoveel wegvalt, wat komt er dan in de plaats?


“We houden meer tijd over voor dingen die er écht toe doen.”

Diepe verbinding Kerstmis is voor velen een tijd van verbinding. We reiken de hand naar wie ons het nauwst aan het hart ligt. Nu een groot deel van onze eindejaarsplannen wegvalt, houden we meer tijd over voor dingen die onze onverdeelde aandacht verdienen en er écht toe doen. Heb oog voor wie de eindejaarsperiode in eenzaamheid doorbrengt. Grijp de telefoon en heb een diepzinnig gesprek. Zonder de afleiding van grote groepe mensen en versnaperingen, kun je dieper doorvragen hoe het gaat en écht actief luisteren.


Gooi ontgroeide keuzes overboord

Het niet kunnen doorgaan van familiefeesten of andere sociale aangelegenheden, hoeft niet uitsluitend negatief te zijn. Gooi enkele tradities overboord die niet meer bij je passen. Zie dit jaar als een kans om je te ontlasten van verplichtingen. Gun jezelf een ‘break’ en kies voor een spontanere Kerst! Zet in op haalbare doelen die niet hoeven ingeperkt te worden door een strakke planning en een overvol tijdsschema. Zo voorkom je te vervallen in oude patronen die uitmonden in spanningen.


“Een tekort aan zonlicht hakt in op je mentale gezondheid”

Licht

De eindejaarsperiode is de donkerste tijd van het jaar. Dit tekort aan zonlicht, hakt in op onze mentale gezondheid. Kaarsen en sfeerlicht kunnen warmte in huis creeëren, maar blijf zeker niet binnen door weersomstandigheden. Kleed je warm aan, zet een kerstmuts op en maak een flinke winterwandeling. Kiezen voor een wandelcontact kan een veilig alternatief bieden voor het traditionele familiebezoekje. Bovendien geeft het een welkome boost aan je energiepeil én imuunsysteem!


Kies voor rust in je hoofd

Meestal vliegen de feestdagen voorbij. Dit choatisch verloop kan je met een verward hoofd op

zadelen dat velangt naar rust en vakantie. Maak daarom in de eerste plaats verbinding met jezelf. Verlies jezelf niet in het zorgen voor anderen. Let erop dat je je goed luistert naar je lichaam en dat je ook je mentale grenzen bewaakt. Geef aan wat jij nodig hebt, zodat elk contact een gezonde wisselwerking blijft.


Betekenisvolle keuzes

Wees dankbaar voor wat er wél is. Geniet bijvoorbeeld écht van wat je eet en wees dankbaar voor het knuffelcontact. Laat de tijd even stilstaan en maak betekenisvolle keuzes die bij je passen. Steun lokale handelaars, stuur een kerstkaartje naar een eenzame, laat een fotogeschenk leveren, doneer aan een goed doel of schrijf een openhartige brief aan wie je mist. Kijk met medeleven naar anderen en wees vooral niet te streng voor jezelf. Het wordt ongetwijfeld, hoe dan ook , een onvergetelijke Kerst!

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page