top of page
  • Foto van schrijverWoordvlinder

Taboe: Emotioneel Misbruik


“Mijn man was een straatengel, maar een huisduivel!”

Voor de buitenwereld waren ze het perfecte koppel. Hij had een voetbalcarrière en zij deed modellenwerk. Niemand kon ooit zoveel psychologisch geweld vermoeden. Vandaag getuigt I. anoniem. Niet vanuit schaamte, wél vanuit vastberadenheid om haar gezin te beschermen.

Verborgen narcisme

Hij had mij uitgekozen om zijn imago te perfectioneren. Om me te veroveren, deed hij zich voor als het zorgzame type en beloofde hij mij de hemel op aarde. Zodra we getrouwd waren, bleek hij een wolf in schaapsvacht die emoties kon faken… Op meesterlijke wijze hield hij de schijn hoog, maar binnen onze relatie domineerden enkel geld en eigenbelang.


"Ik moest loyaal zijn, dus negeerde ik de alarmbellen.

Geen empathie Een gezin wilde hij wel en die binding gaf me hoop. Hij praatte me aan dat het mijn plicht was om hem loyaal te blijven, dus negeerde ik de alarmbellen die mijn intuïtie me ingaf. Al in de kraamperiode boekte hij vriendenvakanties om zijn vaderrol te ontlopen. Hij was sluw en misbruikte zijn financiële kennis om geld te ontfutselen. Het ging op aan seksclubs of hij zette het opzij voor zijn dubbelleven. Zelfs wanneer ik langdurig ziek werd, nam hij geen verantwoordelijkheid en was ik aangewezen op het inhuren van externe hulp om mijn gezin overeind te houden.


"Zijn manipulatietechnieken werden een obsessie!"

Afbreuk aan zelfvertrouwen

Thuis praatte hij me aan dat ik lelijk was en nooit iemand anders zou vinden. Het ging zo ver dat ik niet in zijn auto mocht zitten omdat ik een ‘vieze vrouw’ was. Wanneer ik de moed vond om hem met zijn toxische gedrag te confronteren, strafte hij mij door me te negeren. Toen ik hulp zocht, hing hij leugens op dat ik gek was en ik door mijn labiliteit helemaal doorsloeg. Zijn manipulatietechnieken om mij klein te houden, werden een obsessie. Zelfs ik geloofde eventjes dat het aan mij lag.


"Zelfs professionals herkennen emotioneel misbruik niet!"


Hulpverlening

Emotioneel misbruik is moeilijk te herkennen, zélfs door professionals. Dankzij coaching leerde ik dat ik mijn ex-man nooit had kunnen veranderen. Hierdoor kon ik mijn gevoel van eigenwaarde weer opkrikken. Ook vond ik steun bij een collega. Want ja, erover praten helpt! Vandaag ben ik trots op hoe ver ik geraakt ben. Daarom wil ik me inzetten om anderen te helpen die zich in een gelijkaardige situatie bevinden. Ons gezinsleven krijgt nog wel eens een stootje, maar ik ben nu sterk genoeg om daarmee om te gaan!

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page