top of page
  • Foto van schrijverWoordvlinder

Te veel speelgoed, wat nu?!

Bijgewerkt op: 5 jun. 2021

Speel goed met deze slimme opruimtips

Kids zijn enorm nieuwsgezind en worden graag door ons verwend. Hierdoor groeit hun speelgoedcollectie grenzeloos snel. Leefruimtes gaan op winkeletalages lijken en er is meer voorhanden dan ze eigenlijk nodig hebben. Het overzicht lijkt ver zoek, want waar moet je met zoveel speelgoed blijven? Nog een nieuwe kast kopen, is niet altijd de meest ideale oplossing. Verlang je naar meer structuur? Wil je ontspullen? Dan is het tijd om orde op zaken te stellen!

speelgoed rouleren Kinderen verliezen interesse als hun zintuigen onvoldoende geprikkeld worden. Daarom is het belangrijk dat speelgoed regelmatig rouleert of op een andere manier gecombineerd wordt. Wanneer iets lang op dezelfde plek blijft staan, gaat het op in de omgeving. Plaats het treinspoor daarom ook eens rond het kasteel of zet Barbie in de grote piratenboot. Zo kom je gegarandeerd tot stimulerende verhaallijnen in het rollenspel! Seizoensgebonden speelgoed verdwijnt best naar een zolder- of kelderruimte, zo is het later weer ‘nieuw’. Ook met themadozen die je bij speciale gelegenheden uit de kast kunt ‘toveren’, scoor je gegarandeerd!


opgeruimd staat netjes

Ruim aan het eind van de speeldag samen op en stop zoveel mogelijk spullen op logische wijze in elkaar. Vooral jonge kinderen kunnen moeilijk om met strenge bevelen, dus maak het leuk! Zeg bijvoorbeeld; “Kan jij alle rode auto’s in de garage rijden?” of “Nu gaan alle poppen in het bedje slapen!”. Dit past bij het afronden van de dag en draagt bij tot een gestructureerd avondritueel. Bewaar speelgoed dat dagelijks gebruikt wordt bij voorkeur in open mandjes of lades waar het kind zelf bijkan. Ook XL-opbergmanden zijn verrassend handig voor een snelle opruimronde!


herbestemmen

Uiteraard is het helemaal oké om je speelmateriaal regelmatig aan te vullen en te vernieuwen. Hanteer hierbij de regel: voor ieder nieuw item, gaat er een ontgroeid stuk weg. Laat je kind hierin meebeslissen welke spullen herbestemd mogen worden. Speelgoed weggooien is écht niet leuk. Toch zullen kids hier beduidend minder moeite mee hebben als je er iets positiefs aan vasthangt. Veel ouders verkopen hun mooiste afdankertjes en stoppen dat geld in de spaarpot. Anderen schaffen er meteen weer een vervangstuk mee aan. Er hoeft zéker niet altijd een materiële beloning te volgen. Kinderen mogen ook leren om hun speelgoed via een familielid, buurkindje of goed doel een tweede leven te schenken.



duurzaamheid

Zeg niet te snel ‘ja’ bij impulsaankopen. Zeker wanneer het om prullaria gaat. In bepaalde winkelketens vind je al voor wat kleingeld iets om je kind blij te maken, maar dat plezier is meestal van korte duur. Zo wordt goedkoop dus eigenlijk duurkoop. Investeer daarom in speelgoed dat uit duurzame materialen vervaardigd wordt en waaraan later nog speelsets en uitbreidingsmodules kunnen worden toegevoegd. Wie miskopen wil vermijden, kan zich abonneren bij een speelotheek waar je voor weinig geld speelgoed mag lenen en thuis kunt uitproberen.



doneer aan een goed doel

· Krijg je na het lezen van dit artikel de opruimmicrobe te pakken en wil je speelgoed doneren? Kijk dan op eenhartvoorlimburg.be en vind hier de organisatie die je het meest aanspreekt of die het dichtst bij jou in de buurt gevestigd is.

· Geen speelgoed in huis dat weg mag, maar wel bereid om een Limburgs kind dat in armoede leeft een onvergetelijk kadootje te bezorgen? Surf naar kietelt.be!

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page